Her er en række gode råd til, hvordan du forholder dig, når uheldet er ude.
Knald! De fleste bilister har prøvet det. En sten rammer forruden og med det samme ses mærket af det karakteristiske stenslag. Hvis stenslaget ikke kan repareres og forruden skal skiftes, kan det godt blive en bekostelig affære, hvis du ikke har en kaskoforsikring med glasdækning.
Det er der ca. 30% af danskerne, der ikke har, viser en undersøgelse foretaget af TNS Gallup for Carglass i 2015.
”Heldigvis har de fleste danskere hel eller delvis dækning i deres kaskoforsikring, så de slipper for at betale det fulde beløb for en ny rude, men for den tredjedel, der ikke er dækket, ser vi en tendens til at vælge den billigste løsning. Det betyder ofte, at de vælger en reparatør, der ikke garanterer OEM-godkendte ruder. Det er nemlig de færreste, der kender forskellen på ruder, der er OEM-godkendte og ruder, der ikke er, og det kan i sidste ende have betydning for passagernes sikkerhed.”
Carina Bukkehave, Administrerende direktør
To typer af ruder
Der findes overordnet set to typer af bilruder, du kan få eftermonteret i din bil: dem, der er godkendt af bilfabrikanterne og dem, der ikke er. De godkendte ruder, de såkaldte OEM-bilruder (OEM står for Original Equipment Manufacturer), er din garanti for, at ruden har den rette pasform, så du kan være sikker på, at den passer korrekt i rammen. Det betyder ikke, at du ikke kan være heldig at finde en ikke-godkendt bilrude, der passer. Men du kan ikke være sikker.
”Det er et spørgsmål om sikkerhed. På alle nyere biler er forruden en del af bilens bærende konstruktion, der skal sørge for at taget ikke trykkes ned over dig og dine passagerer, hvis du kommer ud for et uheld, hvor bilen ruller om på taget. Samtidig skal ruden holde bilens airbags inde i bilen, hvis de udløses. Hvis ruden falder ud, giver airbags ingen beskyttelse. I begge tilfælde forværrer det ulykken betragteligt, og i yderste tilfælde kan det være fatalt. ”
Carina Bukkehave, Administrerende direktør
Svært at kontrollere om din bilrude er godkendt
Der er ikke nogen lovgivning på området, så du kan i princippet ikke forlange, at din rude skal være godkendt. Din eneste mulighed er at forhøre dig på det værksted, der skal skifte din rude, om den rude de sætter i din bil er OEM-godkendt.
Nogle værksteder har både godkendte og ikke-godkendte ruder, men du kan ikke altid få oplyst, om netop din rude er godkendt.
”Den eneste måde du kan være sikker på at få en godkendt rude monteret, er at vælge en rudemontør, der udelukkende benytter sig af godkendte ruder, og som har den fornødne erfaring til at montere ruden korrekt.”
Carina Bukkehave, Administrerende direktør